top of page

Proč vstoupit do registru dárců krvetvorných buněk?

Jediným způsobem účinné léčby nevyléčitelných chorob krvetvorby je transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce do těla nemocného. Toto zdravotní opatření může napomoci zachránit lidský život.


Aby se pacientovi mohly transplantovat krvetvorné buňky, je nutné najít dárce, který je s ním kompatibilní. Proto je vytvořen speciální registrační systém dárců krvetvorných buněk, do kterého se může zaregistrovat každý zdravý člověk. Registrace probíhá jednoduše – je nutné absolvovat malý odběr krve a poskytnout kontaktní údaje.


Pravděpodobnost, že se stanete dárcem krvetvorných buněk a pomůžete tak zachránit nějaký život, není velká. Můžete být evidován/a v registru řadu let, než se najde pacient, který s Vámi bude mít shodné znaky v systému HLA. Nemusí k tomu ale dojít nikdy. Přesto je však důležité se stát dárcem krvetvorných buněk, protože to zvyšuje naději na záchranu života pacienta.


Vaše rozhodnutí stát se dárcem krvetvorných buněk má tedy přímý vliv na možnost léčby nevyléčitelných chorob krvetvorby. Pokud se zaregistrujete, můžete pomoci zachránit život pacientů, kteří nemají jinou šanci na vyléčení. Registrujte se proto do databáze dárce krvetvorných buněk a pomáhejte nezištně lidem v nouzi!




bottom of page