top of page

Podmínky vstupu do registru dárců krvetvorných buněk

V dnešní době máme možnost pomoci druhým i velmi jednoduchým způsobem - stát se dárcem kostní dřeně. Už několik let se v České republice intenzivně rozvíjí registr dárců kostní dřeně a rok od roku se zvyšuje počet lidí, kteří se rozhodují k takovému kroku přihlásit. Pokud i vy uvažujete o tom, že byste chtěli pomoci někomu, kdo nutně potřebuje transplantaci kostní dřeně, je dobré vědět, jaké jsou podmínky vstupu do registru.


První a základní podmínkou je věk dárců. Vstup do registru je možný od 18 do 40 let věku, přičemž horní hranice je stanovena na 41. narozeniny. Toto omezení má své opodstatnění, protože mladší dárci jsou obvykle zdravější a mají lepší imunitu.


Druhou podmínkou je výborný zdravotní stav. Pokud máte chronická onemocnění, nádorová onemocnění, nebo jste prodělali vážné onemocnění, mohou tyto skutečnosti být překážkou pro vstup do registru. Stejně tak pokud máte nějakou trvalou medikaci nebo absolvujete pravidelné léčby.


Další podmínkou je hmotnost více než 50 kg. Tuto podmínku je nutné dodržovat z důvodu ochrany zdraví samotného dárce.


Další podmínkou je platné veřejné zdravotní pojištění v České republice, protože nezbytná léčba včetně transplantace kostní dřeně stojí zdravotní pojišťovny velké peníze. Pokud se stanete dárcem, pojišťovna vám hradí veškeré náklady spojené s transplantací, včetně odběrů, vyšetření a ošetření.


Další důležitou podmínkou je ochota pomoci jakémukoli pacientovi nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Jelikož je v registru také mnoho cizinců, kteří již v České republice nenalezli vhodného dárce, mohou se na registrované Čechy obrátit.


Dalšími podmínkami jsou ochota podstoupit odběry krve a případná další vyšetření, přičemž podstoupit je nutné jakékoli odběry a testy spojené s procesem transplantace. Dárci se také nesmějí vzdát svých práv jako pacienti a musejí být informováni o stavu, ve kterém se právě nacházejí.


V neposlední řadě dárci musejí mít ochotu věnovat svůj čas a pohodlí transplantaci kostní dřeně. To znamená, že je potřeba být na případné odběry dostupný a je také nutné vyslechnout si informace o dalším průběhu transplantace.


Vstup do registru dárců kostní dřeně neznamená, že jste povinni opravdu darovat kostní dřeň, ale že na případný odběr souhlasíte. Registrovaní dárci mohou poskytnout naději pacientům, kteří je nyní potřebují. Proto, pokud těmto podmínkám plně vyhovujete, neváhejte a přidejte se k registrům dárců kostní dřeně. Může se stát, že právě vy někomu zachráníte život.




bottom of page