top of page

Ostravská univerzita šla spolu s Alma Mater na dřeň – 9.-17.5.2019 a zaregistrovala 249 nových

V úterý 9. dubna odstartoval na Ostravské univerzitě pomyslný „maraton“ akcí, které měly za cíl získat nové dárce kostní dřeně do Centrálního národního registru. Na sedmi budovách Ostravské univerzity se lidé mohli přijít informovat a rovnou se do registru i zapsat. V budoucnu tak budou mít možnost konkrétnímu člověku zachránit život darováním jen několika málo krvetvorných buněk.

Stovky lidí v Česku každoročně onemocní chorobami krvetvorby, které ohrožují jejich život. Zachránit je může dárce kostní dřeně, kterých je ale v Česku nedostatek. Někteří pacienti, třeba i malé děti, se tak svého dárce nikdy nedočkají. Přitom by stačilo pár kmenových buněk na záchranu života.

Ostravská univerzita, spolek Alma Mater a studentská organizace Younie se proto rozhodly společnými silami získat do národního registru více potenciálních dárců kostní dřeně. V průběhu dubna (konkrétně 9., 11., 15., 16. a 17. dubna od 10 do 15 hodin, přesný rozpis dnů a míst viz níže) měli všichni zájemci možnost se na budovách Ostravské univerzity informovat o tom, co dárcovství obnáší, a rovnou se do registru zapsat.

„I kdybychom sehnali jediného dárce a zachránili jediný život, mělo by to smysl. Ale já věřím, že se podaří najít spoustu dárců, kteří dostanou tu vzácnou příležitost pohledět do očí člověka, kterému zachránili život. Vyzývám proto nejen lidi z Ostravské univerzity, ale úplně všechny mladé lidi, aby udělali tento první krok,“ uvádí rektor Ostravské univerzity Jan Lata a dodává, že na půdě Ostravské univerzity budou lidem k dispozici odborníci, kteří zodpoví jakékoli dotazy týkající se dárcovství i odběru.

Dárcem se mohou stát zdraví mladí lidé od 18 do 35 let. Stačilo dorazit na jedno z míst na Ostravské univerzitě, nechat si odebrat (zcela bezbolestně, obyčejnou vatovou tyčinkou) vzorek slin a zapsat se do registru jako potenciální dárce. Nevzniká tak žádná povinnost ani jiný závazek, zájemci takto vyjádří svou ochotu, a pokud se někdy objeví pacient, kterému by právě vaše buňky mohly zachránit život, budou kontaktováni. Není tedy potřeba chodit na žádné průběžné odběry.

Přehled dní a míst, kde byla možnost se zapojit (vždy v čase od 10.00 do 15.00):

  1. 4. Fakulta sociálních studií a Filozofická fakulta,

  2. budova B, místnost B211, Českobratrská 16

  3. 4. Pedagogická fakulta, Katedra studií lidského pohybu,

  4. budova V, místnost V214, Varenská 40a

  5. 4. Fakulta umění,

  6. budova F, místnost 201, Sokolovská třída 17

  7. 4. Přírodovědecká fakulta,

  8. budova L, Chittussiho 10

  9. 4. Přírodovědecká fakulta,

  10. budova A, 30. dubna 20

  11. 16.4. Lékařská fakulta, Syllabova 19, budova ZY, přízemí č. 218

  12. 4. Fakulta umění,

  13. budova P, přízemí, Podlahova 3,

  14. 4. Pedagogická fakulta,

  15. budova SB, místnost SB205, Fráni Šrámka 3

A vše vyvrcholilo v pátek 17.5. na Ostravském Majálesu na Slezskoostravském hradu, kde se zaregistrovalo a dobrovolnými potencionálními dárci kostní dřeně stalo dalších 101 mladých lidí.

 CELKEM SE NA VŠECH AKCÍCH OSTRAVSKÉ UNIVERSITY PODAŘILO ZAREGISTROVAT 249 NOVÝCH POTENCIONÁLNÍCH DÁRCŮ PŘIPRAVENÝCH NĚKOMU ZACHRÁNIT ŽIVOT. 

VŠEM JIM PATŘÍ NAŠE VELKÉ PODĚKOVÁNÍ !

bottom of page