top of page

Co se děje po vstupu do registru dárců krvetvorných buněk?

Být dárcem krvetvorných buněk může být pro mnoho lidí záchranou života pro pacienty, kteří potřebují transplantaci krvetvorných buněk. Po vstupu do Registru dárců krvetvorných buněk probíhají důležité kroky, aby se zjistilo, zda se člověk hodí jako dárce.


Nejprve je odebrán vzorek krve, ze kterého jsou určeny genetické znaky na bílých krvinkách (HLA). Ty jsou následně zapsány do databáze. Pokud se základní genetické znaky shodují s potenciálním pacientem, dárci jsou pozváni na další odběr krve a provedou se podrobnější krevní testy, které určují stupeň shody s pacientem a zmapují zdravotní stav dárce.


Během odběru krve má dárce možnost mluvit s lékařem nebo odborným pracovníkem registru, kteří poskytnou všechny potřebné informace ohledně provedených vyšetření a dalšího postupu.


Pokud se potvrdí potřebný stupeň shody mezi dárcem a pacientem, dárce je kontaktován a dohodne se termín začátku přípravy na odběr krvetvorných buněk.


Příprava na odběr může být náročná a zahrnuje omezení fyzických aktivit, diety a případně podání léků. Samotný odběr krvetvorných buněk může probíhat různými způsoby, například odběrem krvetvorných buněk z periferní krve či kostní dřeně, a záleží na potřebách pacienta.


Účast v registru dárců krvetvorných buněk může být pro mnoho lidí jasným projevem solidarity a pomoci potřebným. Je důležité si uvědomit, že každý z nás může být v situaci, kdy budeme potřebovat transplantaci krvetvorných buněk, a proto je ochota být dárcem velmi cenná.




bottom of page